Vieille Villers

maandag, mei 08, 2006

RSS Feeds: wat is het en waarom wil ik het weten?

Tenzij je een echte internet junkie bent met een muis-fettish, heb je waarschijnlijk niet bijzonder veel zin om op 40 verschillende pagina's bij te houden wanneer er wat nieuws op is gepost. Je zou misschien dit Blog wel in de gaten willen houden, maar je wilt niet telkens naar deze pagina surfen als er niks op veranderd, en zelfs dan wil je misschien alleen maar even weten wat er precies bij is geschreven.

Zoals altijd zijn er meer mensen met dezelfde wensen, en daarom zijn RSS feeds bedacht. Een RSS feed is feitelijk een manier om een waarschuwing te krijgen als er een website geupdate is, en je krijgt direct te zien wat de inhoud van het nieuwe is. Veel nieuwssites gebruiken RSS feeds om het laatste nieuws door te geven, torrentsites geven de nieuwste torrents door, en fora en blogs de laatste posts op het blog.

Om RSS feeds te kunnen lezen, heb je een RSS reader nodig. Dit kan een apart programma zijn, maar dit kan ook als onderdeel van je browser. De laatste optie is het handigst, vind ik. Internet Explorer heeft RSS feeds nog niet ingebouwd (dat komt wel in de volgende versie) maar met Firefox kun je simpel en snel een extensie instaleren die RSS feeds voor je beheert. Deze extensie heet Sage en je vindt hem HIER. Als je op install klikt krijg je dit scherm. Klik op installeer nu en je kunt aan de slag. Je moet Firefox even opnieuw opstarten, en klik dan op Alt+S. Je ziet nu een scherm in je browser verschijnen. Hier komen je feeds in. Feeds toevoegen is heel simpel: je kunt gewoon klikken en slepen. De vraag is eerst: welke pagina's hebben een RSS feed? In Firefox herken je deze sites door het RSS logo in de navigatie balk van je browser. Let op het oranje icoontje achteraan deze site, bijvoorbeeld. Als je deze site toe wilt voegen kan je het makkelijkste op het vergrootglas in het Sage reader scherm links klikken. Deze site detecteert automatisch welke feeds er zijn. Klik op toevoegen, en je bent klaar! Dit kun je makkelijk voor andere sites doen, zodat je eens in de zo veel tijd op het ververs icoontje van Sage klikt en direct ziet waar er iets veranderd is en waar niet. Als je nu op de Vieille Villers link in Sage klikt, krijg je direct de laatste posts te zien. Je kunt deze dus lezen zonder eerst naar de site te surfen, en pas als je wil reageren kan je op de link klikken.

Je komt vanzelf andere sites tegen waarbij het handig is om deze aan je RSS reader toe te voegen. Let gewoon op het icoontje in je browser or andere oranje RSS icoontjes. Praktisch, nietwaar?


Als je nu op de Vieille Villers link in Sage klikt, krijg je direct de laatste posts te zien. Je kunt deze dus lezen zonder eerst naar de site te surfen, en pas als je wil reageren kan je op de link klikken.